lördag 22 oktober 2011

Njurcancer

Njurcancer är en cancerform som börjar i njurarna. Njurarna är en del av kroppens urinsystemet, som filtrerar avfallsprodukter från blodet i form av urin. Njurcancer börjar i cellerna i njuren. De två njurar finns på båda sidor av ryggraden, djupt inne i övre delen av buken och som skyddas av de nedre revbenen. Deras uppgift är att filtrera vatten, föroreningar och avfall från blodet och att producera urin. Urin passerar från varje njuren till urinblåsan genom rör som kallas urinledarna. I ett tidigt skede, orsakar njurcancer vanligtvis inga tydliga tecken eller besvärande symtom. När en tumör i njuren växer kan symptomen uppträda. Dessa kan bestå av blod i urinen. I flera fall är blodet väldigt tydligt. I ytterligare fall kan spår av blod märkas i ett urinprov, ett labb test som utförs ofta som en del av en regelbunden medicinsk kontroll. Andra mindre vanliga symptom kan vara trötthet, aptitlöshet, viktminskning, återkommande feber och smärta i sidan som inte går bort.


Högt blodtryck eller lägre än normalt antal röda blodkroppar i blodet (anemi) kan också vara tecken på en tumör i njuren. Dessa symtom förekommer mindre ofta. Orsakerna till njurcancer är än så länge okänd. Det finns några faktorer som kan öka risken, såsom rökning. Den ökade risken tycks vara relaterad till det mängd och styrka som du röker. Överabvändning av Milda smärtstillande läkemedel som innehåller fenacetin. Denna kemikalie används inte i moderna smärtstillande medel. Men människor som tog smärtstillande som innehåller fenacetin i stora mängder innan den förbjöds kan fortfarande påverkas. Människor som är mycket överviktiga har en högre risk att utveckla njurcancer. Fetma är en faktor i ca 2 av 10 människor som får drabbas av cancerform. Fetma kan orsaka förändringar i vissa hormoner som kan leda till njurcellscancer. Exponering för asbest och kadmium gäller för många människor som exponeras för dessa ämnen i sina arbeten. Vissa människor ärver en tendens att odla vissa typer av cancer. Det DNA som man ärver från sina föräldrar kan ha vissa förändringar som står för denna tendens att utveckla cancer.


Njurcancer kan orsakas av vissa ärftliga sällsynta sjukdomar. Människor som har dessa förutsättningar har en mycket högre risk för att få njurcancer, även om de utgör bara en liten del av fallen totalt. Behandling för njurcancer beror på stadium av cancer. Kirurgi är den initiala behandlingen för de flesta av njure cancer. Kirurgiska ingrepp används för att behandla njurcancer omfatta bort hela njuren (radikal nefrektomi). Operation för att avlägsna en del av din njure (partiell nefrektomi) innebär att kirurgen bara tar bort den sjuka delen av njuren. Detta är bäst för personer som har njurcellscancer i båda njurarna, har bara en fungerande njure eller för vissa patienter med små cancer. Biologisk behandling ökar kroppens egen förmåga att bekämpa cancer. Interferon och interleukin har använts för att behandla vissa cancerformer njure.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar