lördag 22 oktober 2011

Sanningen om cancer i urinblåsan

Till att börja med varje år, drabbas cirka 67.000 nya fall av urinblåsecancer, och cirka 13.000 människor kommer att dö av sjukdomen bara i USA. Urinblåsecancer drabbar tre gånger så många män som kvinnor. Kvinnor, däremot, har ofta mer avancerade tumörer än män vid tiden för diagnos.

Cancer i urinblåsan kan förekomma i alla åldrar, men det är vanligast hos personer äldre än 50 år. Medelåldern vid diagnos är i 60års åldern. Det förefaller dock klart att en sjukdom av åldrandet, med människor i 80 och 90 år kan utveckla cancer i urinblåsan också.


För det första är blåsan ett ihåligt organ i nedre delen av magen (bäcken). Den samlar in och lagrar urin produceras av njurarna. Cancer uppstår när normala celler genomgår en omvandling där de växer och förökar sig utan normala kontroller.

När cellerna förökar bildar de ett område med onormala celler. Vårdpersonal kallar detta för en tumör. Eftersom fler och fler celler bildas, så ökar tumören i storlek. Tumörer överväldigar omgivande vävnad genom att invadera deras utrymme och ta syre och näringsämnen de behöver för att överleva och fungera.

Av alla typer av cancer, har cancer i urinblåsan en ovanligt hög benägenhet för återkomma efter behandling. Urinblåsecancer har en återfallsfrekvens på 50% -80%. Den återkommande cancer är oftast, men inte alltid, av samma typ som den första (primära) cancern. Det kan vara i blåsan eller i en annan del av urinvägarna (njurarna eller urinledare).


Cancer i urinblåsan är vanligast i industrialiserade länder. Det är den femte vanligaste typen av cancer i USA den fjärde vanligaste hos män och den nionde hos kvinnor.

Viktigt att nämna, tumörerna är cancerogena endast om de är elakartade. Detta innebär att på grund av deras okontrollerade tillväxt, inkräktar dom på och invadera närliggande vävnader. Maligna tumörer kan också börja att avlägsna organ via blodet eller lymfsystemet.

Denna process att invadera och sprida sig till andra organ kallas metastaser. Blåscancer är mest sannolikt att sprida sig till angränsande organ och lymfknutar före det sprids genom blodet till lungor, lever, skelett eller andra organ.

Blåscancer handlar om hur djupt den invaderat i urinblåsans vägg, som har flera lager. Många läkare delar blåscancer i ytlig och invasiv sjukdom. Ytlig blåscancer är begränsad till de innersta beklädnader av urinblåsan (kallas slemhinna och lamina propria). Invasiv cancer i urinblåsan har åtminstone trängt genom det yttre lagret av blåsväggen.

Nästan alla adenokarcinom och skivepitelcancerceller carcinom är invasiva. Således, med den tid dessa cancerformer upptäcks, har de oftast redan invaderat blåsväggen.

Många uroteliala cabcerceller är inte invasiv. Detta innebär att de går djupare än de ytliga lagret (slemhinnor) i blåsan.

Av de olika typer av celler som bildar urinblåsan, de celler som kantar insidan av blåsväggen är mest benägna att utveckla cancer. Någon av tre olika celltyper, som kan bli cancerogena. De resulterande cancer är uppkallade efter de celltyper.

I USA, urotelkarcinom står för mer än 90% av alla urinblåsan cancer. Skivepitelcancer utgör 3% -8%, och adenokarcinom utgör 1% -2%.


Uroteliala karcinom är den överlägset vanligaste typen av cancer i urinblåsan i USA. Den så kallade övergångsbestämmda celler är normala celler som bildar den innersta slemhinnan i blåsväggen.

I denna cancerform, dessa normalt foder celler genomgår förändringar som leder till okontrollerad celltillväxt karakteristisk för cancer.

Skivepitelcancer härrör från tunna, platta celler som normalt bildas som följd av inflammation i urinblåsan eller irritation som har ägt rum under många månader eller år.

Adenokarcinom cancer är en form av celler som bildar körtlar. Körtlar är specialiserade strukturer som producerar vätskor såsom slem.

Dessa tre typer av cancer kan utvecklas överallt i urinvägarna. Om onormala celler finns någonstans i urinvägarna, är ett sökande efter andra områden av onormala celler berättigad. Till exempel, om cancerceller finns i urinblåsan, är en utvärdering av njurar och urinledare viktigt.

Dessutom är en tumörs betyg baserat på graden av abnormitet som observeras i en mikroskopisk utvärdering av tumören. Celler från en höggradig cancer har större förändringar i form och har en högre grad av abnormitet när den betraktas i mikroskop än gör celler från en låggradig tumör.

Denna information tillhandahålls av rättsläkare, läkare utbildad i vetenskapen om vävnad diagnos. Låggradiga tumörer är mindre aggressiva, medan höggradig tumörer är farligare och har en benägenhet att bli invasiva.

Papillär tumörer är urotelkarcinom som växer smala, finger-liknande projektioner. Godartad (noncancerous) papillär tumörer (papillom) växer ut i den ihåliga delen av urinblåsan. Dessa kan enkelt tas bort, men ibland växer dom tillbaka.

Dessa tumörer varierar kraftigt i sina möjligheter att komma tillbaka. Vissa typer återkommer sällan efter behandling, andra typer är mycket sannolikt att göra det. Papillära tumörer varierar också mycket i deras potential att bli elakartade (invasiv). En liten andel (15%) invaderar blåsväggen. Vissa invasiva papillär tumörerna växer prognoser både i urinblåsan muren och in i ihåliga delen av urinblåsan.

Dessutom kan cancer i urinblåsan utvecklas i form av en platt, röd (erytematösa) fläck på tarmslemhinnan. Detta kallas carcinoma in situ (CIS).


Även om dessa tumörer är ytliga, de är av hög kvalitet och har en hög risk för att bli invasiva.
Intressant faktum om cancer i urinblåsan är att vita män och kvinnor, utveckla blåsan cancer dubbelt så ofta som andra etniska grupper. I USA, afroamerikaner och latinamerikaner har likartade frekvenser av denna cancer. Priser är lägst i asiater.

Slutligen, på grund av dess höga återfallsfrekvensen och behovet av livslång undersökning, är cancer i urinblåsan den dyraste cancern att behandla.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar