lördag 22 oktober 2011

Tecken på cancer

Cancer hänvisar till någon av ett stort antal sjukdomar som kännetecknas av utveckling av onormala celler som delar sig okontrollerat och har förmåga att infiltrera och förstöra normal vävnad. Cancer har också förmågan att spridas över hela kroppen.
Symtom
Tecken och symtom orsakade av cancer kommer att variera beroende på vilken del av kroppen påverkas. Men vilka tecken och symptom kan kopplas direkt till cancer?

Trötthet
Feber
Knöl eller förtjockning som kan kännas under huden
Smärta
Vikt förändringar, inklusive oavsiktlig förlust eller vinst
Hudförändringar, såsom gulfärgning, mörkare eller rodnad i huden, sår som inte läker, eller ändringar av befintliga mullvadar
Förändringar i tarm eller urinblåsa vanor
Ihållande hosta
Svårigheter att svälja
Heshet
Ihållande matsmältningsbesvär eller obehag efter att ha ätit

Orsaker
Cancer orsakas av skador (mutationer) i DNA i celler. Din DNA innehåller en uppsättning instruktioner för dina celler, säger åt dem hur man odlar och klyftan. Normala celler utvecklar ofta mutationer i arvsmassan, men de har förmågan att reparera de flesta av dessa mutationer. Eller, om de inte kan göra reparationer, cellerna dör ofta. Det finns dock vissa mutationer repareras inte, vilket gör att cellerna att växa och bli cancerogena. Mutationen orsakar också cancerceller att leva över sina normal cell livslängd. Detta gör att cancercellerna att ackumuleras.
I vissa cancerformer, ackumulera celler bildar en tumör. Men inte alla cancerformer bilda tumörer. Till exempel är leukemi en cancer som involverar blod, benmärg, det lymfatiska systemet och mjälte, men inte en enda massa eller tumör.
Den inledande genetisk mutation är bara början av den process genom vilken cancer utvecklas. Forskarna tror du behöver ett antal förändringar inom en cell för att utveckla cancer, inklusive:


Initiativtagare för att orsaka en genetisk mutation. Ibland har man föds med denna genetiska mutation. Andra gånger en genetisk mutation orsakas av krafter i kroppen, t.ex. hormoner, virus och kronisk inflammation. Genetiska mutationer kan också orsakas av krafter utanför kroppen, till exempel ultraviolett (UV) ljus från solen eller cancerframkallande kemikalier (carcinogener) i din miljö.
En projektansvarig för att orsaka en snabb celltillväxt. Initiativtagare utnyttja genetiska mutationer som skapats av initiativtagarna. De projektansvariga få cellerna att dela snabbare. Detta kan leda till en ansamling av celler, till exempel en tumör. Projektansvariga kan vara ärftligt, kan komma inifrån kroppen eller kan komma utifrån kroppen.
En Progressor behövs för att orsaka en cancercell att bli aggressiva och orsaka spridning. Utan en Progressor kan en tumör förbli godartade. Progressors gör cancern mer aggressiv, mer benägen att invadera och förstöra närliggande vävnad, och mer benägna att sprida sig till andra delar av kroppen. Liksom initiatorer kan progressors vara ärvda eller komma från miljö-källor.

Din genetiska uppsättning, krafter inom din kropp, din livsstil och din omgivning kan alla upp för cancer eller hjälp slutföra processen när den är igång. Till exempel, om du har ärvt en genetisk mutation som predisponerar dig till cancer, kan du vara mer benägna än andra att utveckla cancer när de utsätts för en viss cancerframkallande ämne. Den genetiska förändring börjar cancer processen och cancerframkallande ämnet skulle kunna spela en roll för att ytterligare utvecklingen av cancer. Likaså rökare som arbetar med asbest är mer benägna att utveckla lungcancer än är rökare som inte arbetar med asbest. Det beror på tobaksrök och asbest både spela roller i utvecklingen av cancer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar