lördag 22 oktober 2011

Varför fick mitt barn cancer?

Även om det finns ackumulerande bevis för sambandet mellan miljöfaktorer i utvecklingen av cancer, så är fortfarande svaret på ovanstående fråga okänd i denna moderna tider av mänsklig vetenskap och studier.

Lika mycket som en detaljerad historia och riskfaktor skulle ett erkännande avslöja en kombination av möjliga exponeringar som kan förklara något om orsaken till cancer. Frågan om "varför mitt barn?" är i detta skede av kunskap, svårare att svara på dock.

Cancer är en sjukdom som uppstår när en komplex och inte helt klarlagd process där genetiska faktorer och miljöfaktorer samverkan resultat i utvecklingen av en onormal cellulära svar annars känd som malignitet.

Har barncancer ökat eller minskat dom senaste åren?
I USA och Europa som totala förekomsten av barncancer stadigt har ökat sedan 1970-talet och fortsätter att vara på en uppåtgående trend, den vanligaste cancer är de från blodet (leukemi), CNS tumörer systemet och i det lymfatiska systemet ( lymfom).

Talen för barncancer har noterats vara högre hos barn yngre än 5 år med en annan frekvens topp i åldrarna mellan 15 och 19 år, återigen svaret på varför detta är naturligtvis kräver ytterligare arbete, analys och forskning.

Denna uppåtgående trend har väckt berättigad fråga om vilka orsakerna kan vara och varför dagens moderna medicinen som syftar till att förebygga och behandla dessa sjukdomar har förbryllade av denna cancer myt. Kan det vara så att mänsklig progression och vetenskaplig utveckling kanske är att motverka våra mål?

Nedan är en lista över vanliga riskfaktorer som har förknippats med olika typer av cancer:

-Joniserande strålning.
-Närhet till kärntekniska anläggningar
Exponering för radon
-Diagnostik röntgenbilder
-Icke-joniserande strålning.
-Solens UV-strålning
-Extremt lågfrekventa elektromagnetiska fält (elektriska kablar)
-Virus (e.g Hepatit)
Trafikrelaterade luftföroreningar (exponering för formaldehyd)
-Industriella luftföroreningarna (exponering för giftiga gaser)
-Passiv rökning (Exponering för kolmonoxid och formaldehyd)
-Bekämpningsmedel och olika kemiska gifter.
-Mediciner, mat och droger
-Föräldrarnas yrkesmässig exponering


Som en följd av ovanstående information och genom att se över vad vi idag vet om cancer och dess orsakssamband, tänkte fortfarande otillfredsställande. Det är viktigt att vidta ovan nämnda triggers mycket allvarligt och undvika de risker som kan uppstå efter exponering för dem.

Lär dig att leva livet väl, speciellt om du planerar att bli gravid eller redan är. Allt du äter, ska dricka och andas vara en orsak till oro i dessa tider som vi har blivit en över kemikaliserade och gift beroende värld.

Med detta sagt att det är svårt och kanske näst intill omöjligt att kontrollera din omgivning hela tiden, ändå måste du disciplin dig själv och lära sig att vara flitig i vad du utsätter dig själv, genetik och framtida barn till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar